Lyckliga barn

På Allt om barn finns idag 7 tips för att få lyckliga barn.
Ett av de tips som jag fastnade lite extra för var det här:

”Ge beröm för rätt sak
Självkänsla och lycka hör ihop. Men många föräldrar hamnar fel när de, för att boosta barnets självkänsla, satsar på att berömma barnet för dess prestationer. Risken är att barnet tror att det måste prestera för att få den här uppskattningen. Beröm istället barnet för dess ansträngning och inte resultatet. Beröm kreativiteten, mödan de lagt ner, uthålligheten som krävs för att göra det de gjort istället för hur bra själva produkten blev. Det får barnet att känna att det inte bara är talang som avgör, utan hur mycket jobb man lägger ner. Då behöver inte barnet bevisa sin talang hela tiden.”

Här känner jag att jag så ofta hamnar fel. Det är så lätt att bara berömma när barnet presterar och gör bra saker. Man glömmer liksom att ge beröm åt allt det där andra också. Så viktigt, tror jag, just detta med uppskattning. De ska inte behöva känna att de måste prestera för att känna sig dukiga och värdefulla.Det här inlägget postades i Barnen, Mamma/föräldraskap och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Lyckliga barn

 1. hans nyström skriver:

  Bra: inget beröm för att barnet presterar….
  (hundar får godis när de lyder)
  PRESTATIONEN i sig
  blir självförtroendeförstärkande.
  Barnet som person
  skall bekräftas.
  ett älskat barn är ett älskvärt barn

  >lyckliga barn< min blogg
  +++++++
  elektroniskt visitKort: yrkes-
  Hans Nyström
  leg läk barnpsykiatriker
  Anders Reimers väg 15 A:2
  STOCKHOLM S-11750
  tel. 08. 42 999 41 (säkrast f.m.)
  eMail: hansnyst@stockholm.mail.telia.com
  hansnyst@Gmail.com

 2. hans nyström skriver:

  enkel introduktion till + B-fos 120810
  NÄR barnet °TROTS° -ar` försöker hen visa sina känslor
  Negativa handlingar antyder negativa emotioner.
  Att då prata med barnet är lönlöst. Hen lyssnar ej. Känslorna behöver återställas i positiv balans. Först därefter förmår barnet lyda och samarbeta.
  Behandla barnet och dess känslor med kärlek. Förebygg °TROTS° -et med positiva kontakter. Korta tillrop eller vinkningar: så kallade °DUTT°-ar a´ 1-2 sekunder sprinklas över barnet; omväxlande med kramar-komplimanger och personligt beröm. När barnet efter 1-2 veckor känner sig BEKRÄFTAT upphör °TROTS° -et.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *