Havrerutor

Idag ska jag försöka baka bröd. Som en skänk från ovan hittade jag detta receptet på Allt om mat.
Passar mig utmärkt eftersom det ska bakas i långpanna, vilket jag gillar skarpt.

Havrerutor

50 g

jäst
6 dl mjölk
2 msk rapsolja
2 msk brun farin
1 msk salt
2 dl havregryn
1 l rågsikt
4 dl vetemjöl

Pensling:

vatten

Garnering

0,5 dl havregryn

Tillagning

Ett lättbakat och saftigt bröd med havregryn och rågsikt. Brödet kräver ingen avancerad utbakning utan trycks bara ut direkt i långpannan.
1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm, 37°.
2. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, olja, farin, salt, havregryn, rågsikt och 2 dl av vetemjölet. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Tryck ut degen i en väl smord långpanna, ca 30×40 cm. Skär degen i 18 rutor med en degskrapa och nagga degen med en gaffel. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
4. Sätt ugnen på 225°.
5. Pensla degen med vatten och strö över havregryn. Grädda brödet mitt i ugnen ca 18 min. Låt brödet svalna på galler innan det bryts i bitar.

Recept från alltommat.se

Det här inlägget postades i Mat/Recept och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *