Här kommer receptet på brödet som jag och prinsen gjorde höromdagen.
Det är ett basrecept som jag använder för det mesta när jag blir sugen på hembakat.
Ett enkelt och bra recept som jag gör i matberedaren.
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
50 g rumsvarmt margarin
2 tsk salt
6 mask rågsikt
ca. 7 dl vetemjöl
Här kan man ju variera som man vill. Sist så tog jag 2 dl grahamsmjöl och resten vetemjöl.
Eller kan man ju ha bara vetemjöl…
1. Smula ner jästen i en dagbunke.
Tillsätt margarinet. Häll över vattnet och rör om tills jästen löser sig.
2. Tillsätt salt, rågsikt och ca. 5 dl vetemjöl. Knåda degen kraftigt.
Tillsätt mera mjöl under fortsatt kraftig knådning till degen är blank och smidig.
(Här använder jag ju matberedaren istället. Enkelt och bra.)
Låt den jäsa under duk i 30 min.
3. Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bord. Knåda på nytt.
Dela degen i två delar och forma två släta limpor och gör 3-4 skåror i varje.
4. Lägg bröden på en bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa under du i 30 min.
5. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 2oo grader i ca. 25 min,
tills de har fått fin färg och känns torra.
Lycka till!!
Mmmm… det är så gott med hembakat bröd, helst när det är helt färskt!
Mina barn äter helst bara hembakat…
Ja, visst är det gott!! 🙂