Låt Viktoria och Daniel själva bestämma!


Brudparet Viktoria och Daniel vill att kronprinsessan Victoria ska ledas in i Storkyrkan av sin pappa, kungen. Detta skapar debatt i
DN där Annika Borg, teol dr, författare och präst i Svenska kyrkan skriver att Brudparet bör tänka om. Hon menar att detta ger en fel bild av dagens kvinna. 

”Den gamla svenska traditionen, då paret går in tillsammans, har en viktig innebörd: kvinnan är myndig att fatta sina egna beslut och står bredvid sin blivande man av egen fri vilja. Akten uttrycker samhörighet och gemenskap. Att gå upp för altargången tillsammans är den starka symbolen för detta i vigselritualet.”

”Brudöverlämning har sina rötter i ett helt annat tänkande. Det handlar om att kvinnans myndighet lämnas över från fadern till mannen.”

”Trenden att låta sig ledas in av sin pappa har letat sig in i svenska sammanhang genom filmer och tv-serier från i synnerhet den amerikanska kulturen.”

När jag läser artikeln känner jag bara såhär;  Låt Viktoria och Daniel göra som de vill! 

”Det kungahus som förknippas med ord som tradition, etikett och ordningar kommer denna dag att bryta mot alltihop.”

Jamen, så skönt att Viktoria är så pass fritänkade och inte slaviskt känner att hon måste följa svensk tadition i allt.

Det finns så många som tycker och tänker, men när allt kommer omkring är det väl endå Viktoria och Daniels stora dag och deras önskemål är ju det viktiga. Traditioner hit och traditioner dit. Det spelar nog ingen roll hur Viktoria vill ha sitt bröllop. Det lär ju alltid finnas de som har åsikter.
Jag tycker att det moderna ligger i att de ska få bestämma själva. De ska inte låta sig styras av varken de ena eller andra.

Mer om bröllopet kan du läsa HÄR.
 

Det här inlägget postades i Blandat och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *