Miljöpartiet och media valets vinnare

Vaknar upp med tidningarnas KAOS-rubriker. Tycker väl att det är att ta i en smula. Sverige har haft minoritetsregeringar fler gånger än de har haft majoritetsregeringar. Inget nytt. Tror helt och fullt på regeringens kapacitet att lösa detta. Min förhoppning var att Alliansen skulle få egen majoritet, så att SD inte hade blivit vågmästare. Det var nära.

Så oerhört tragiskt att nu Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Jag är inte speciellt chockad. Alla mätningar att visat detta. Jag har bloggat om SD tidigare.
De etablerade partierna har inte vågat ta debatten. Både de och media skulle ha släppt in SD i debatterna. Det går aldrig att försöka kväva ett sånt parti. Man kan inte stoppa huvudet i sanden och låtsas som om SD inte finns. Det gynnar bara ett parti och det är SD. Detta får vi nu ta konsekvenserna av. Bita i det sura äpplet.
Man skulle mött dem i debatterna både i tv och radio. Då hade folket förstått att det inte finns någon politik bakom utan bara sjuka åsikter. Våra andra skickliga partiledare hade lätt kunnat plocka ner Jimmie Åkesson på jorden.

Men som sagt. Det är tragiskt att det ser ut som det gör. Men det var väntat. Samtidigt är jag glad för att vi har en borgerlig regering i fyra år till. De rödgröna hade inte kunnat regera särskilt länge ihop. De har inget gemensamt och de saknade egen politik. Och mest glad i detta är jag för att jag inte vill se ett kommunistiskt parti i en svensk regering. Ohly är falsk. Han grät när Berlinmuren föll. Något som han nu ljuger om. Men det finns bevisat. Han beskyller även Alliansen för att SD kom in i riksdagen. Det är väl snarare så att många drog sig för att rösta på S på grund av att en röst på S var en röst på V. Missnöjda väljare valde kanske då att protestera med att lägga sin röst på SD. Tragiskt. De rödgröna skulle aldrig gått ihop som en allians. Ohlys åsikter sänkte dem.

Valets verkliga vinnare är miljöpartiet. De sitter i en guldsits. De har ju stor möjlighet att nu få en viktig roll och kunna påverka i ett samarbete med regeringen. De har inget att vinna på att fortsätta i allians med vänstern och sossarna.
Men de kommer att kräva en ministerpost i den borgerliga regeringen. Med all rätt. Frågan är om det är troligt att de kan få det. Vi minns att de även krävde en ministerpost i Göran Perssons regering. De ville inte vara ett stödparti längre. Men det blev de ju till slut.

En annan som är vinnare är medierna. Vad de måste älska detta läge. Massor av rubriker. Om ens en smula överdrivet.

Det här inlägget postades i Politk och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *