Tjuvstarta våren

Läste en artikel i DN om att ”Starta våren hemma i fönstret”. Tyckte det lät så inspirerande. Och vilken härlig bild.
Eftersom jag är värdelös på blommor och behöver lära mig lite om hur man sköter om dem kan ju lite fakta komma till pass.  

Vårliga växter/se bilden

De fem växterna längst till vänster på fönsterbänken: körsbärskvist (ja, finns redan!), ställs i kallt vatten. Plättar i luften, normal vattning, inte knastertorra, inte söderfönster. Rosa Primula ob­co­ni­ca, ljust men inte stark sol, normal vattning, får inte torka ut. Vit hortensia, ljust men ej i direkt sol,vattnas lite men ofta i stället för mycket åt gången – då kan den vägra att suga upp vatten. Orkidén miltonia, sparsam vattning, vill ej stå i vatten, ej för mycket sol.
Ampeln i mitten: tolmia, även kallad ”Mor och barn”, ljus placering, normal vattning. De tre därunder: selaginella, vattnas underifrån, kan till och med stå i lite vatten. Gul primula, ljust läge, vattnas regelbundet. Krokus med blå knoppar, vattnas sparsamt, kan planteras ut. Blommorna på bordet: våriris, vattnas sparsamt, lökarna kan planteras ut.
Växterna till höger på fönsterbänken: vaxblomma med pyttesmå rosa blommor, ljust läge, regelbundet med vatten, gärna en dusch med duschspruta ibland. Rosa äppelblomsazalea, vattnas regelbundet men bör torka upp något mellan vattningarna, ej mycket sol, kan stå inne i rummet. Jasmin, ljus placering, regelbunden vattning, dusch med blomspruta på bladen. Orkidén oncidium med gula blommor, sparsam vattning, vill ej stå i vatten, ej för mycket sol. I den högra ampeln: jasmin, som den i krukan snett nedanför.

 

Mai Westins blomtips i vintertid

 Ljus: Just nu behöver blommorna allt ljus de kan få. Den här vintern har varit extremt ljusfattig. Ställ dem så ljust det bara går. Är det för mörkt så investera i någon eller flera lysrörsarmaturer, det finns enkla och diskreta. UV-ljus är inte nödvändigt. Undvik dock att ha glödlampor nära, de alstrar för mycket värme.
Fukt: Våra element är riktiga blomdödare. Glöm inte att vattna oftare när värmen är på, fast dränk inte växter­na. Ett gammalt enkelt knep är att sätta växterna i extra stora ytterkrukor och lägga ett kaffefat eller plastfat upp och ned i botten. Ställ växten på fatet och vattna vid sidan så att det blir vatten under fatet (blomman får inte stå i vatten). När vattnet dunstar får blomman fukt. Duscha även bladen med blomspruta då och då.
Plantera om: Vänta till i början av mars. När man planterar om växten, så ger man den en signal om att det är dags att sätta i gång och spira. Får den inte tillräckligt med ljus då blir den tanig.”

Bild och fakta från DN.

Längtar du efter våren?

Det här inlägget postades i Blandat, Inredning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *