Svininfluensan styr våra liv, eller rättare sagt, Kvällstidningarna styr våra liv

Vi läser den ena artikeln efter den andra. Vi oroas. Vaccin eller inte. Ska vi gå ut bland folk, eller stanna inne.
Vi fortsätter läsa kvällstidningarnas skrämmselrubriker. Och de håvar glatt in pengarna från varje extra sålt nummer. Hemska rubriker säljer tidningar. Men vi måste börja ta det lugnt.  Svininfluensan kommer med stor sannolikhet inte att ta våra liv, men vår oro är farlig. Oro föder stress och press. Inte bra i dessa jultider, som bara i sig föder stress.

Jag har själv oroats av allt jag läst. Haft hjärtklappningar och svårt att sova. Själv har jag plågats av beslutångest inför vaccination till våra barn. Trots att vårt beslut egentligen har varit fast under en lång tid, men ack vad jag har tvivlat. Jag har låtit mig skrämmas. Jag har läst allt och lite till. I fortsättningen ska jag bara läsa i te x. DN.se när jag vill ha en lite mer nyanserad bild av svininfluensan, inte kvällstidningarna.

DN kan man läsa; 

”Risken för allvarlig sjukdom är mycket liten, hos de allra flesta handlar det om en veckas influensasjukdom med feber. Men ett litet antal smittade behöver sjukhusvård och några dör till och med, en del utan någon känd riskfaktor.
De flesta fallen av allvarlig sjukdom har setts hos förhållandevis unga vuxna (20-40 år). Även små barn har behövt sjukhusvård i relativt stor omfattning, men inte oftare än vid säsongsinfluensa.
Äldre (över 65 år) verkar ha ett skydd mot smitta så att de inte infekteras och därmed inte heller får allvarlig sjukdom. Vid vanlig säsongsinfluensa är det annars de äldre som har störst risk för att få allvarlig influensa och många av dem har också någon underliggande sjukdom.”

”Totalt sett så har dödligheten i den nya influensan hittills varit mycket låg, uppger Smittskyddsinstitutet.”  dn.se

Det är kanske dax att vi tar det lite lugnt…

Det här inlägget postades i Blandat och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Svininfluensan styr våra liv, eller rättare sagt, Kvällstidningarna styr våra liv

 1. Sara skriver:

  Bra skrivet! nu blev jag lugnad inför mitt ikeabesök =) vi oroar oss ju alldeles för mycket. häromdan tittade jag på texttv och då fick jag lite perspektiv när rubrikerna var ”15 döda i svininfluensan hittills” och ”36 döda i filippinskt dåd”. Det visar verkligen perspektiven. 15 har dött i svininfluensa under flera månader medan 36 personer i Filippinerna dog på ett ögonblick. du kan ju gissa vilken av rubrikerna som var störst? jo svininfluensan såklart!

 2. Charlotte skriver:

  Jag tror du har rätt, vi oroar oss alldeles för mycket. Grejen är den att när jag inte hade barn så sket jag fullständigt i den här typen av hypar. Nu när jag har Moa är jag så orolig så jag kan dö för hennes skull. Märkligt…. Ibland får vi nog som du säger helt enkelt ta oss i kragen och titta på fakta, och inte låta oron och kvällstidningarna styra våra liv.

 3. ingela skriver:

  Sara, hoppas att du får en härligt besök på IKEA!!:)
  Rubrikerna är så snedvridna.. Det blir så när det är något som drabbar oss i väst. Så många människor dör runt om i världen varje dag, men det blir inga stora rubriker här inte. Men när vi svenskar dör så…

  Charlotte, ja, vi oroar oss nog alldeles för mycket. Men det är ju så lätt, och när man har barn oroar man sig mycket mer. För allt!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *