Lite rättvisa, om jag får be!

Nu radas personer som dött i svininfluensa upp i pressen. I stora svarta rubriker med namn, ålder och plats.
Min fråga. Ska de rada upp alla som dör i vanlig influensa och i vinterkräksjuka också? Det borde de göra. Det är ju lika hemskt när de dör. Och de är bedydligt fler. Bara i vanlig influensa dör ca. 2000 personer varje år. Av dom många gamla, men även en hel del unga i olika riskgrupper. Och sedan har vi alla andra hemska och fruktansvärda sjukdomar som 1000-tals människor dör i varje dag i Sverige.

I det senaste fallet har vi en kvinna i 20-årsåldern som dog. Hon hade en underliggande sjukdom och hade förmodligen dött av vanlig influensa också, står det i artikeln längst ner. Och hade hon dött av den vanliga årliga influensan så hade det garanterat inte stått i tidningen. Till en början skrev Aftonbladet att kvinnan inte ville ta sprutan, men de fick snabbt ändra sin rubrik till att kvinnan inte kunde ta sprutan pga. av förkylning.

Det är fruktansvärt tragiskt när människor dör. Hur de än dör.

Bara för att ställa det hela i rätt proportioner ska jag visa lite statisktik.

Sverige har över 9 miljoner invånare. Cirka 91 000 personer dör totalt varje år. Av dessa dör cirka 500 personer i trafikolyckor varje år, cirka 2000 personer dör i den vanliga influensan och cirka 3 000 personer (3,1%) per år dör av läkemedel som de tar för att hålla sig friska. (vitamera.se)

Det här inlägget postades i Blandat och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Lite rättvisa, om jag får be!

 1. Sara skriver:

  klokt! det är ju media som gör att vi är så himla rädda för den där svininfluensan. Jag känner hittills ingen som varit sjuk och ändå bor jag i ett av de län där den enligt statistik ökar mest!

 2. Kimmie skriver:

  Om det inte hade varit för kvällstidningarna så hade det inte blivit sådan hysteri kring detta. Ha en skön helg!

 3. supermom skriver:

  Bra att du skrev om det!

  Håller med dig… och har diskuterat detta en massa med folk i min närhet… men de vill inte lyssna på mig!

 4. ingela skriver:

  Ja, det hela är hemskt överdrivet i pressen. De skapar den ena skrämselrubriken efter den andra. Bara för att vi ska bli rädda och köpa fler tidningar.

  Jag känner inte heller någon som blivit sjuk av svinis.

 5. livsnjutare skriver:

  Håller verkligen med dig när det gäller denna svinis. Tycker att det är så synd om alla föräldrar som får läsa allt om detta, som bara leder än hit och än dit.Den ena dagen måste de bara vaccinera sig och de sina. Nästa dag så är det jättefarligt och en massa biverkningar. Hur i hela världen ska de veta vad som är bäst.
  Jo de får faktiskt gå till sitt inre och lyssna till den rösten som kommer inifrån och göra därefter och strunta i all skrämselpropaganda.
  När man då har bestämt sig, så kan man koppla av och inte läsa mer om svinis, för då blir man bara villrådig.
  Önskar dig allt det bästa!
  Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *