Vaccinera barnen, eller inte…

Det är inte lätt att ta beslut. Speciellt inte beslut som påverkar ens barn.

Nu tänker jag förstås på vaccinationen mot svininfluensan igen. Skriver ner lite tankar här och information som jag tagit reda på. Mest för min egen skull.

Tycker det är så jobbigt och jag får lätt en klump i magen. Kalla mig tramsig om ni vill, det bry jag mig faktiskt inte om. Det är mitt kött och blod det handlar om. Mina guldklimpar och det bästa jag har i livet!
Jag kan inte bara låta spruta in vad som helst i deras små kroppar. Kan liksom inte bara lita på överheten och tacka ja, och sedan hoppas på det bästa. Inte när det verkar som om staten köpt ”grisen i säcken” i panik. Det är ju min skyldighet att ta reda på så mycket som möjligt om vaccinet innan.

Vanliga vaccinationer gillar jag inte heller. Tycker det är hemskt när ungarna ska ta sprutor. Men jag vet att det är nödvändigt för att inte de gamla allvarliga sjukdommarna ska komma tillbaka.
Men i det här fallet är det annorlunda. Vanliga vaccin prövas väldigt nog innan men låter barn vaccineras. Det är inget man hastar fram. Och nu står vi här helt plötsligt med ett främmande vaccin som inte prövats alls. INGEN vet hur det kommer att påverka våra barn  i framtiden.  Här hoppas man bara på det bästa.

I fredags skulle  den där lappen lämnas in. Lappen till skolan ang. om sessan skulle vaccineras eller inte. Vi hade inte betämmt oss rikigt när vi kom på att den skulle lämnas. Så vi fick ta beslutet i all hast på morgonen innan skolan. Snacka om vånda. Då betämde vi att hon skulle vaccineras. Nu vet jag inte.

I går kväll hörde vi till och med en barnläkare varna för vaccinet på sydnytt…

”Under de senaste månaderna har minst 500 föräldrar har frågat barnläkaren Håkan Westerlund om de ska vaccinera sina barn.
Först svarade han ja.
Men nu under de senaste veckorna har man sett att många barn inte blir så sjuka av influensan. Så när föräldrarna nu frågar mig om jag skulle vaccinera mina egna barn svarar jag ”nej, inte om de var friska för övrigt”. Håkan Westerlund varnar för att vaccinet skulle kunna ge allvarliga biverkningar som ännu är okända. -Man är alltid annars väldigt noga med att testa vaccin för barn innan man massvaccinerar. Men det här vaccinet är inte testat alls, det är en helt ny kombination.”

Otäckt, tycker jag. Än så länge vet jag ingen i min omgivning som drabbats av influensan. Känner inte till någon alls faktiskt.
Känner mig helt förvirrad. Det är ju skillnad om man har barn som tillhör riskgrupperna, men frågan är om man ska vaccinera helt friska barn?

Svenska influensa forskaren Björn Olsen anser till och med att det är onödigt med en vaccination. Kolla HÄR.

Och i en av kommentarerna på hemsidan svininfluensan.com påstår en kvinna som jobbar på en vårdcentral att ingen av hennes kollegor ska ta vaccinet. Ett vaccin som de ska spruta in i alla andra.


”Maria: Skulle aldrig ta vaccinet och inte heller mina kollegor på vårdcentralen där jag arbetar, både sjukssköterskor och läkare”

Det nya vaccinet innehåller dessutom kvicksilver. Ett ämne som man haft en det vanilga barnvaccinationsprogrammet förut, men tagit bort. Men i svininluensa vaccinet finns det kvar.

”Det vaccin som köps in av Sverige innehåller en mycket liten mängd tiomersal (kvicksilverförening). Det kommer att finnas andra typer av vaccin mot A(H1N1) som inte innehåller tiomersal. Det är dock osäkert om dessa andra vacciner kommer att bli tillgängliga för förskrivning i Sverige.” fakta från krisinformation.se.

Jag återgår jag till att tänka. Många frågor rör sig i mitt lilla huvud. Hur ska man göra????

Det här inlägget postades i Barnen och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vaccinera barnen, eller inte…

 1. LillaMorran skriver:

  Jag känner likadant. Tanken på vaccination gör mig så skräckslagen att jag faktiskt bryter ihop och gråter med jämna mellanrum. Jag har en dotter på två år som har en medfödd lungsjukdom och det gör henne till medlem i riskgruppen med STORT A. Hur jag än resonerar
  så dör hon, om du förstår – det är så skräcken yttrar sig. Jag kan ju som mamma vägra lungläkarens rekommendation…rent lagligt alltså. Men det klart att man inte gör – herregud, om läkaren säger att hon måste vaccineras för att svininfluensan är oerhört riskfylld för henne, så är det ju inte något att diskutera. Så – vi väntar på kallelesen. Tamiflun ligger i medicinskåpet. Ifall hon skulle smittas innan hon hinner vaccineras. Dagis har hon aldrig gått på. Aldrig umgåtts i stora folksamlingar. Handspriten är med överallt. Skrämmer inte svininfluensan skiter ur mig, så är det rs-viruset. Som hon också vaccineras mot. Varje månad under hela vintersäsongen. Rs-virus är ju också något som kan ta livet av henne.

  Käre tid. Jag är så jävla rädd att jag knappt fungerar emellanåt. Och jag har inget att välja på. Vad som händer om JAG smittas innan hon hinner vaccineras ( eftersom riskgrupperna tas först) törs jag inte ens tänka på.

  Kan man låsa in sej, tro? Ställa väckarklockan på april?

  suckar
  LillaMorran

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *