Pettson och julstakar

Snart är det jul. Tiden går oerhört fort just nu.
Sessan lääängtar till jul, då det även är hennes födelsedag.
Jag läste detta inlägg idag. Ett inlägg som jag skrev på min blogg på aftonbladet för snart ett år sedan. 
Jag tyckte det var lite mysigt att blicka tillbaka lite på vad som hände då, en kväll i november…
                        
                        Sessan hoppar omkring i sin säng. Hon är rastlös, men samtidigt trött. Ena sekunden sitter hon ner och i andra står hon upp.
Mamma sitter på sängkanten och försöker läsa kvällens saga utan att bli påhoppad en vild sexåring. Det är mycket energi som ska ut innan sängen väntar. Det är som om hon bara måste krama ut det allra sista hon har.

Ikväll är det sagan om när Pettson och Findus ska tälta som gäller. Den har sessan lånat på biblioteket idag. Det var hon så glad för. Hon älskar nämligen Pettsonböckerna.

Och visst är de roliga! Tänk vad mycket roligt som kan hända i en stuga på landet där det bara bor en gubbe, en liten katt och en massa hönor. Ja, och så alla mucklorna förstås.

Idag när hon kom hem från skolan så var det nästan som om hon hade glömt bort att de fanns på film också. Hon hann inte komma innanför dörren förrän hon skulle titta på en Pettsonfilm.

– Mamma, var är de där filmerna?, säger hon och hoppar som ett skott upp i tevesoffan. Jag vill se den där de tältar, var är den? Ta fram dem, mamma!
Mamma som bara har filmerna inspelade på videoband börjar leta febrilt bland all röra under teven och dammet flyger. Den där röran som man aldrig blir färdig att ta itu med. Och aldrig hittar man vad man ska ha heller, och inte heller denna gång.

Mamma hittade bara en av filmerna och givetvis var det inte den hon ville se. Men till slut accepterade hon att mamma faktiskt inte kunde hitta den rätta, och mamma har faktiskt inte lärt sig att trolla. Fast en sessa ofta önskar att mamma kunde trolla ibland.

När mamma ikväll hade kommit till mitten av boken började sessan tänka på julkalendern. Hon lägger sig ner och tänker så det knakar med glittrande ögon. Imorgon är det den första december och det är inte långt kvar till jul.
– Imorgon börjar julkalendern och då ska man öppna första luckan, säger hon och ler. Och du mamma, fortsätter hon, du måste ju också sätta upp alla julstakar i fönstren.

Att det heter ljusstakar bryr hon sig inte om, hon tycker att det är mer praktiskt att säga julstakar. För det är ju på julen som man använder dem, och det är ju sant.

Efter några godnattkramar och lite mer bus somnade hon sött på sin Pippi Långstrumpkudde.
Imorgon väntar julkalendern och ytterligare en skoldag innan helgen är här igen. En skoldag som har utedag på schemat. ”

Det här inlägget postades i Barnen, Familj, Mamma/föräldraskap. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Pettson och julstakar

  1. Soulsister skriver:

    Julstakar tycker ja e ett mkt bra ord!

    kram

  2. Liv skriver:

    Ja, visst var det! 🙂

    Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *