Snart Jul….


Jag skrev innan om att jag höll på att skriva ett inlägg om julen, men jag kom på att jag redan skrivit ett liknande inlägg förra året på min blogg på AB. Så jag publicerar det igen här…

”När jag tänker på julen så är det med blandade känslor. Dels tänker jag på en tacksamhet över att man har en familj att fira med. En tacksamhet över få se glädjen och förväntningarna i ett barns ögon när det börjar närma sig jul. Julen är ju barnens högtid sägs det ju. En tid då barnen skall få vara glada och känna hoppfullhet. En tid då de ska få vara i centrum.

Men sanningen är ju att för många människor idag innebär julen ensamhet. Många barn känner ångest inför julen. Barn som kanske kommer från trasiga hem och som aldrig har fått uppleva en glädjens och fridens jul. Föräldrar som kanske känner sorg över att inte ha råd att köpa julklappar till sina barn. Mina tankar går till dessa människor och jag önskar att vi tillsammans kunde göra något för dem. Min önskan är att ingen ska behöva sitta ensam under denna högtid. Jag är själv väldigt dålig på att göra saker för andra under julen. Det är så lätt att man upptas av sitt eget.
Jag beundrar dem som öppnar upp sina hem för ensamma och hemlösa människor på julafton. De som tänker på andra och gör något konkret åt det. De är mina hjältar!

För många innebär julen stress och press över allt som ska hinnas med. Alla måsten som måste göras. Förväntningar som tynger människors axlar och som skapar stress. Ibland undrar man om det verkligen är tänkt så?
Julen kan ju bli en börda för många istället för en avkoppling.
Om tempot i samhället är högt just nu så snurrar det ju på i dubbel hastighet när julen börjar närma sig. Alla tidningar börjar ju redan påminna om allt som måste inhandlas till jul. Julklappar, julmat, krimskrams, ljusslingor osv. Köp, köp, köp… Allting handlar om att köpa.

Ibland önskar jag att man kunde fira en jul i all enkelhet. Bara att få njuta av att vara tillsammans och vara ledig borde inte underskattas. Men förväntningarna på julen är ju ofta väldigt höga. Man vill ju skapa den där rätta känslan i kroppen. Den där känslan som bara infinner sig på julen.
När granen står så grön och grann i stugan och med snön utanför, om man har tur vill säga. Visst vill vi alla ha en sådan jul, och det är ju inget fel i det. Jag älskar själv julen.
Men jag önskar att man ibland kunde ta det lite lugnare och bara vara. Hela året rullar det på i 180 och många av oss känner press i vardagen. En press som under julen borde minska, men i många fall ökar.

Så ta det lugnt där ute i julruschen! Det är ju inte hela världen om allt inte blir precis som man har tänkt sig.”

Det här inlägget postades i Jul. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Snart Jul….

  1. Tussen skriver:

    Hej!

    Här kommer ett inlägg från:
    http://aldrigmerfrystasockerartor.blogspot.com/

    För mej är julafton 23 december för då firade vi våran jul hemma, när jag växte upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *