Rövarkulan

Jag visade ju mitt senaste alster igår.
Motivet var ifrån Rövarkulan. Ett naturreservat som ligger här i närheten av där vi bor. Vi brukar ofta bege oss dit när vi ska ut och vandra, och ungarna älskar att leka i ån som rinner genom dalen. Jag minns att jag som liten ofta var där med skolan och hade utflykt. Det är vackert och naturskönt med ett rikt fågelliv.  

Lite fakta..

”Vid Rövarkulan skär sig Bråån nästan 20 meter ner i marken och blottlägger den skifferrika berggrunden. Hällar och frilagda skifferlager i sluttningen är rika på fossil och hela området har stora geologiska värden. Ån har ett förhållandevis rent vatten med intressant fauna, t.ex. den rödlistade, tjockskaliga målarmusslan. Öring vandrar upp i ån och insektslivet är rikt med flera arter bäcksländor. På våren kan man hitta stora mängder paddor, som leker i ån.

Nere på dalens botten finns betade hagmarker som tidigare varit slåttermarker. På flera ställen finns kalkkärr och kalkfuktängar med bland annat orkidéer, majviva, tätört och den sällsynta tistelsnyltroten. På sluttningarna finns bokskogar där markförhållandena varierar från mycket näringsrika i de nedre delarna av sluttningarna till magra och torra i de övre. I de nedre, fuktiga delarna dominerar vitskråp, skogsbingel, kåltistel, gulplister, myskmadra och ramslök. Fram mot sommaren avlöses de av stor häxört, skogskräppa, skogsknipprot och kal knipprot.

Även för fågellivet är Rövarkulan en oas och ett stort antal sångare som näktergal, svarthätta, trädgårdssångare, grönsångare, lövsångare samt bofink och koltrast bidrar till den intensiva konserten på våren. Vid ån förekommer kungsfiskare, strömstare och forsärla.

Rövarkulan har fått sitt namn genom sägnen att här förr förekom rövare, som överföll resanden på landsvägen som passerade dalgången. Under 1800- och början av 1900-talet låg här en dansbana, som var populär bland traktens invånare. Idag är området en lugn oas för stressade storstadsbor, som behöver komma ut och vistas i rofylld miljö.”

Fakta från Länsstyrelsen i Skåne län

Det här inlägget postades i Blandat. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Rövarkulan

  1. Amanda skriver:

    Vi sov som klubbade sälar. ^^

    Glad Påsk!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *