”Dagis” eller ”Förskola”?

Ja, vad ska man säga?

Jag är relativt ny i förskolevärlden. Men jag kan ju erkänna att jag säger ”dagis” till mina barn. Det har ju ni som följer min blogg säkert märkt.
Mest på grund av att man alltid har sagt det. Det är ett ord som är svårt att byta ut i vardagen. ”Dagis” är ett väl inarbetat ord, och går dessutom fortare att säga. Det låter på något vis snällare än förskola. När man kommer med sin lilla 1½ åring känns det kanske avlägset att säga ”förskola”. Så är det för många, och då väljer man per automatik att säga dagis.

Jag vet, många tycker inte om att man säger dagis, utan man ska säga förskola för att  vara korrekt. Man ska inte kalla förskolelärarna för dagisfröknar. En del tar illa vid sig.

Men det där vad man bör säga och vad som funkar i praktiken är vilt skilda saker. Jag tror inte att föräldrar menar illa och vill nedvärdera yrket som förskolelärare när de säger dagisfröken. Det är i alla fall inte min erfarenhet. Vi föräldrar hyllar förskolelärare och tycker att de gör ett grymt bra jobb. De är ju hjältar i min värld som tar hand om våra små busungar hela dagarna. De gör ju ett fantastiskt jobb!

Sen är det kanske så att det spelar roll i vilket sammanhang ordet förekommer. I professionella sammanhang ska ordet ”förskola” sägas. Om tex. en kommungubbe ska inviga en ny förskola, klingar det kanske illa om han säger”dagis” i ställer för förskola osv.
Men när vi föräldrar pratar med våra barn och kallar förskolan för dagis, är det så illa?

Snubblade över Sanna Lundells blogg, och där pågick det en liten debatt i ämnet. Många arga förskolelärare där. Och en del som inte hade något emot att bli kallade dagisfröknar.

Vad säger du till dina barn? Ska ni gå till ”Dagis” eller ”Förskola”?

Det här inlägget postades i Barnen och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till ”Dagis” eller ”Förskola”?

 1. Josefine skriver:

  Hej! Jag kallar det ”dagis” och dagisfröken. Jag tycker också att det låter lite snällare och mjukare än förskola. Jag undrar vad det är som gör vissa fröknar arga pga detta? På min dotters dagis så är det ingen som reagerat (hittills) när vi kallat det för dagis 🙂
  Kram / Josefine

 2. Vi säger också dagis…. fast Marcus är ”dagisfröken” =). Många förskollärare tar ju illa upp att man säger dagis men Marcus har inga problem med det…. och inte jag heller. Jag blir kallad fröken hela dagarna på mitt jobb. Det lever liksom kvar. jag personligen känner mig inte nedvärderad eller liknande.

 3. Cissa skriver:

  Vi säger dagis och det tror jag att de flesta gör förutom de som arbetar på dagis/förskola.

 4. Anna skriver:

  Som blivande förskollärare måste jag ju kommentera.

  Det heter förskola och själv så använder jag det ordet. Men herregud, om någon säger dagis eller fröken så gör det inte det minsta. Många tror att det ska höja statusen men faktum är att jag inte tycker problemet ligger där. Jag tror inte ett ord kan höja status just så där. Kanske lön och bra utbildning kan.

 5. Linda skriver:

  Vi går till dagis:). När M. säger att hon ska gå till förskolan menar hon öppna förskolan.

  kramar Linda

 6. ingela skriver:

  Tack för alla era svar! 🙂

 7. sara skriver:

  Tycker de är ok att bli kallad fröken, men helst blir jag kallad efter mitt namn för jag är trots allt mig själv. Så de flesta säger faktiskt våra namn och det är bäst.

  Om föräldrar säger dagis eller förskola får de själva välja. Men jag själv tycker förskola är mycket bättre, dagis låter så ålderdomligt…

  Snart 2011 ändras skollagen och då kommer förskolan bli en egen skolform. Då tycker jag förskola som namn passar in mer.

  Alla tycker vi olika med sen ska vi inte glömma att faktiskt heter Förskola numera.

  🙂

 8. ingela skriver:

  Här kallar vi förskolelärarna för deras namn. Det blev mer ”fröknarna” i början när vi inte hade lärt oss namnen på alla. Men nu säger vi namnen.
  Fast det där med ordet ”dagis” kommer vi nog att tvingas leva med ett bra tag till oavsett om vi vill det eller inte. Och många av oss är nog kanske lite ålderdomliga av oss. 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *